Uitnodiging MIND café 28 maart 2023

Hierbij de  uitnodiging voor het tweede MIND café van 2023 op dinsdagavond 28 maart van 19.00-21.00 uur  WijZijn Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 5 4611 AP Bergen op Zoom.  

Tijdens dit MIND café zullen we met het thema ‘Emotie en gevoelens’ aan de slag gaan.

Emoties en gevoelen bij mantelzorg.

Door de zorgtaken verandert de relatie met degene waar je voor zorgt. Vroeger was je een partner, een ouder of een kind. Nu voel je je misschien meer een verpleegster of een begeleider. Jullie gelijkwaardigheid verdwijnt. Geven en nemen is niet meer in balans. Misschien voel je boosheid, machteloosheid, schuldgevoel, eenzaamheid of andere lastig te verdragen emoties. Je concentratie kan verminderen of je voelt je moe en zelfs echte fysieke pijn of klachten kunnen het gevolg zijn. 

Veel mantelzorgers proberen gevoelens zoals verdriet, gemis, eenzaamheid en machteloosheid te verdringen door zich op de zorgtaken te storten. Dat verdringen heeft echter een negatief effectief op de kwaliteit van je leven. Het maakt de toch al zo zware verzorgingstaken nog zwaarder. En het gaat ten koste van je eigen gezondheid. Als je blijft proberen om het ‘vol te houden’ en om geen lastige gevoelens te ervaren, dan verlies je de verbinding met jezelf. Maar ook met degene die je verzorgt en met de anderen die daaromheen staan.

Daarom is het belangrijk om je emoties en gevoelens de ruimte te geven en erover te delen met anderen. Zo blijf je met jezelf en met degene voor wie je zorgt en de anderen in verbinding. Praten geeft erkenning, steun en begrip. Praten over wat er gebeurt in jullie leven, over je twijfels en je vragen, over wat je denkt en wat je voelt.  

We zien u graag op dinsdag 28 maart waarin we u vragen vooraf aan te melden via aanmelden@mantelzorgboz.nl  met uw naam en adres. Tot ziens op 28 maart.

Met vriendelijke groet,

Marloes Rutten, Marjon Videler, Johannita Disco en Riet Bovee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *